Yttre Kärrö

Här ligger man bra. tvärs över viken som är 6m djup. går även att ligga lång skepps.
 
 
 
 
 
 

Gamla skutleden i Sankt Anna

Äntligen har jag seglat den omtalade skutleden. Vilken fantastik upplevelse. Att segla i skärgården är alltid fin enligt mig. jag har hört talas om den "gamla" skutleden. den har alltid sagts vara fin. nästan varje gång jag åkt åt det hållet är det för transport hem eller bara norrut. mitt val har då varit att segla farleden för där finns både farleds markeringar och fyrar. men nu äntligen seglade jag skutleden. Den är väl utmärkt med båkar som går alldeles utmärkt att följa på dagtid, faktiskt enklare tycker jag. fritt vatten. ankrade för natten vid St Gröskär.
 
 
 
 
Lite historia om skutleden!
 
 
 

Sankt Anna i forna tider

Sankt Annabygden ses idag av många som en avkrok. Så har det inte alltid varit. Före historisk tid gick huvudleden upp till Sveariket, Åland, Finland och Balticum genom vår skärgård. Redan i början av 1200-talet gjordes den första farledbeskrivningen av danskar inför kung Valdemar Seirs erövringskrig i Estland.

Intressant är att beskrivningens namn på öar och sund utefter leden, är idag märkligt nog de samma eller snarlika nutidens. Leden har fortfarande samma sträckning och har kallats Skutleden. Men på 1990-talet döptes den, i samband med en marinarkeologisk undersökning, om till Valdemarsleden. 

 

Vatten som förenar

De kortaste och bekvämaste färdvägarna har ända fram till modern tid gått över vatten. Östgötakusten med sina djupt inskurna vikar orsakar långa omvägar för bilburna. Mellan Norra och Södra Finnö färdas man med båt på mindre än en kvart. Med bil blir omvägen drygt fem mil lång och tar väl en timme på de krokiga vägarna.

 

 

 

 

 

 

Vi vet inte när man började bosätta sig ute på de större öarna. Det skedde i vart fall långt före den ägoförteckning, som Gustav Vasa lät upprätta genom Jordeböckerna år 1542-43.

 

De första lotsarna

Från medeltiden omtalas styremän och ledsagare, lokala fiskebönder som rodde ut till angörande fartyg och erbjöd lotsning. De lotsade inhemska och främmande lastfartyg genom de grundspäckade skärgårdsvattnen.  Det var riskabla uppdrag. De gamla lagarna stadgade att om fartygen grundstötte på grund av lotsens försumlighet, så gällde dödsstraff. Det var upp till fartygens kaptener när lotsen fick gå av och påbörja den långa rodden hem i ökan som han haft på släp.

 

Det var Gustav Vasa, som den gode organisatör han var, som kontrakterade de första lotsarna i vår trakt – Olof i Kättilö och Lasse i Håskö. Lotsningen byggdes under 1500-talet ut till att omfatta 20 lotshemman på Östgötakusten. De åtnjöt härför viss skattebefrielse och hade rätt att ta upp lotspenning. Tyrislöt, Kallsö, Risö samt Uggelö och Rimmö blev också lots-hemman.

 

 

Nytt rekord med Beauty

Råkade titta på GPS:n och såg att det hade gått undan... :-) 15/7
 
 

Trevlig segling till Västervik

Det var lite spännande segling till Västervik. Jag sällskapade med två Maxi båtar en Maxi 1000 och en Maxi 999. vi gick väldigt lika jag hade spirat förseglet. Maxi 999 blev rastlös och spirade också, då gick dem lite bättre men jag och Maxi 1000 hade samma fart över hela knöldjupet. Kul segling....
 
 
 
 

Västervik

Ligger sedan igår i Västervik. Just nu pågår visfestivalen här. ligger kvar här och väntar in två andra båtar Maxi 77 Tess och King cruser 33.tanken är att gå en sväng på stan och spela minigolf.

Härlig natthamn

 
 
 
Fyra båtar i race idag. tre tog ner segel när jag närmade mig. denna försökte segla ifatt mig. gjorde tre runder för att den skulle komma ifatt för att se vad det var för båt. se bild. sen gick den om och jag satte fart igen. vi låg lika och sen försvann segel på dena med......
 
 
 

Harstena

Ligger sedan igår på Harstena.

I den norra delen av Gryts skärgård, 6 distansminuter från Fyruddens hamn i Östergötland ligger ön Harstena. Ön har en lång historia och man vet genom skattelängder att den var bebodd redan 1543. Ön är känd för den väl bevarade skärgårdsmiljön men också för den säljakt som tidigare bedrevs. Harstena har dessutom en storslagen natur och är något av en idyll i ytterskärgården med sina små röda stugor kring Båtsviken.
 
 
 
 
 
Sevärt är också de röda näckrosorna i Djupdalen, den lilla sötvattenstäkten på öns östra sida. Det är en rent märklig syn att se de sällsynta blommorna där de flyter i stort antal på vattnets yta, bladens frodigt gröna cirklar och de klart röda blommorna.
 
 
 
 
 
 
Det sägs att desse röda näckrosor fins bara naturligt på två platser i Sverige, Här på Harstena och i en insjö i dalarna.
 
 
 
 
 
Hela ön är i sig en sevärdhet med sin genuina skärgårdsbebyggelse. De äldre husen har anor från 1700- talet. De flesta ligger på bergen i en ring kring Slätten som är en äng som fortfarande slås. Detta trots att kreaturen har flyttat in till fastlandet och bara kommer ut till Harstena på sommarbete.
 
 
 
 

Karnebåtfestival i Valdemarsvik

Nu pågår för fullt förberedelser till 2014 års Karnebåtfestival.
Enligt tradition genomförs den första helgen i juli som detta år blir fredag den 4:e och Lördag den 5:e.
 
Jag har legat här sedan i torsdags. lugn och fint med avkoppling! Härlig semester..... 

Som vanligt kommer ni erbjudas fartfylld och innehållsrik festival med spännande artister, traditionellt karnevalståg, marknads stånd, tivoli och andra galna upptåg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hittade en fin natthamn

Aleholmen strax väster om Trädskär var som gjord för att lägga till på!
 
Enl. sjökortet är det under tre meter men jag kunde inte se botten. kanske kolla synen? Näää... Den fungerar.
 
 
 
 
 
Totalt blev vi tre båtar som hittade denna underbara vik. 
 
 
 
Varm och soligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regn Regn Regn.....

Idag väntade jag på fint väder och västliga vindar. hängde ut täcke och kuddar på båten så de skulle vädras. sen gick jag upp till Västervik för att handla, tro f-n det började regna, jag som hade kudde och täcke ute.... och det bara öste ner. väl tillbaka kunde jag konstatera fakta. in med att i torktumlaren. nu är jag på väg från regnet hoppas jag. ingen vind så jag går för motor. Sol är önskvärt nu...... _/)
 
 
Hej då Västervik...
 
 
 
 
 
Vy mot Västervik,,,,, regn......
 
 
 

Maxi77Beauty

Här kan ni följa mina seglingar under sommaren. Ni kommer även här kunna följa förändringar och förbättringar som jag gör med båten, samt lite tips och trix. Båten är en Maxi 77 från 1979 med segel nummer 2852.

RSS 2.0