Harstena

Ligger sedan igår på Harstena.

I den norra delen av Gryts skärgård, 6 distansminuter från Fyruddens hamn i Östergötland ligger ön Harstena. Ön har en lång historia och man vet genom skattelängder att den var bebodd redan 1543. Ön är känd för den väl bevarade skärgårdsmiljön men också för den säljakt som tidigare bedrevs. Harstena har dessutom en storslagen natur och är något av en idyll i ytterskärgården med sina små röda stugor kring Båtsviken.
 
 
 
 
 
Sevärt är också de röda näckrosorna i Djupdalen, den lilla sötvattenstäkten på öns östra sida. Det är en rent märklig syn att se de sällsynta blommorna där de flyter i stort antal på vattnets yta, bladens frodigt gröna cirklar och de klart röda blommorna.
 
 
 
 
 
 
Det sägs att desse röda näckrosor fins bara naturligt på två platser i Sverige, Här på Harstena och i en insjö i dalarna.
 
 
 
 
 
Hela ön är i sig en sevärdhet med sin genuina skärgårdsbebyggelse. De äldre husen har anor från 1700- talet. De flesta ligger på bergen i en ring kring Slätten som är en äng som fortfarande slås. Detta trots att kreaturen har flyttat in till fastlandet och bara kommer ut till Harstena på sommarbete.
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Maxi77Beauty

Här kan ni följa mina seglingar under sommaren. Ni kommer även här kunna följa förändringar och förbättringar som jag gör med båten, samt lite tips och trix. Båten är en Maxi 77 från 1979 med segel nummer 2852.

RSS 2.0